Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

GREEN NEW DEAL

Συνέντευξη του Σταύρου Δήμα, Επιτρόπου Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της Ημερίδας των Ο.Π. για την Οικονομία εδώ : http://www.tvxs.gr/v5816?sent



Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ένα «Πλαίσιο διαλόγου με προτάσεις για διέξοδο από την οικονομική κρίση: "Πράσινη στροφή στην οικονομία, ριζική απάντηση στην κρίση", υποστηρίζοντας ότι «ουσιαστική διέξοδος υπάρχει μόνο αν απαντήσουμε στην οικονομική κρίση με πολιτικές που απαντούν παράλληλα και στην κρίση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην απειλή για το κλίμα».

Ο βασικός άξονας των προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων είναι επενδύσεις μεγάλης έκτασης, κίνητρα και αντικίνητρα που θα δημιουργήσουν 50.000-100.000 πράσινες θέσεις εργασίας σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κεντρική θέση έχουν οι προτάσεις για δύο βασικές «εκτροπές»:


  • μεγάλου μέρους του Πακέτου Αλογοσκούφη προς την Οικονομία των Πολιτών, για χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως η μαζική μόνωση των κτιρίων και η δημιουργία χιλιάδων ηλιακών στεγών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε πολίτη να εξοικονομήσει μη απαραίτητες δαπάνες αλλά και να εξασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα από παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες.

  • του τομέα της οικοδομής προς την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, ώστε να διασωθούν (και να επεκταθούν) χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς άλλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.


Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε το «Πλαίσιο διαλόγου με προτάσεις για διέξοδο από την οικονομική κρίση: Πράσινη στροφή στην οικονομία, ριζική απάντηση στην κρίση», που προετοίμασε η Θεματική Ομάδα Οικονομίας και δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Οικολόγους Πράσινους για ανοικτή διαβούλευση μέχρι τις 7 Μαρτίου, οπότε θα συζητηθούν οι θέσεις στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων. Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν και τις δύο ημερίδες. Προτάσεις για «πράσινες επενδύσεις» κατατίθενται για μια σειρά τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δάση, το οικιστικό περιβάλλον, η εξοικονόμηση νερού, η ανακύκλωση και ο τουρισμός.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εξήγησε ότι η δημοσιοποίηση των προτάσεων εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για ένα «Green New Deal» ως απάντηση στην οικονομική και οικολογική κρίση. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ξεκινούν από αρχές Μάρτη μια μεγάλη καμπάνια στην οποία συμμετέχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης μεγάλου αριθμού πολιτών και την άσκηση πίεσης στην Κομισιόν και τις κυβερνήσεις ώστε να δημιουργηθούν 5.000.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας, κάτι που θα απαιτήσει επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικός στόχος να δημιουργηθούν 100.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερα από 3 δις. ευρώ, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα 20 δις. ευρώ του πακέτου για την στήριξη των τραπεζών.

Ο Hans Josef Fell, βουλευτής των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο, βασικός συντάκτης του γερμανικού νόμου περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος παρέχει ισχυρά οικονομικά κίνητρα και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στη Γερμανία μέχρι το 2010, υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα των ΑΠΕ. Ο H.J.Fell επισήμανε ότι «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ανθήσει στη Γερμανία. Με την έγκριση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΜΕ) το 2000, τέθηκε ο στόχος, να φτάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 12,5% μέχρι το 2010. Ο στόχος αυτός αρχικά θεωρήθηκε ανέφικτος. Όμως ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε εύκολα και το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στο 15,3% ήδη από το 2008. Ο αριθμός των εργαζομένων στη γερμανική βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε από 30,000 το 1998 σε περισσότερους από 250,000 το 2008, ενώ προβλέπεται να φτάσει στους 500,000 μέχρι το 2020. Αυτή η ανάπτυξη κατέστησε την γερμανική οικονομία ικανή να είναι πλέον λιγότερο εξαρτημένη από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του ουράνιου. Η επιτυχημένη νομοθεσία στην Γερμανία έδωσε την δυνατότητα σε ευρύ φάσμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αναπτυχτούν: αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμικά , αξιοποίηση βιοαέριου και παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς και χρήση της ηλιακής και της βιο-ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιτρέπουν την εξοικονόμηση 120 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κάθε χρόνο και, συνεπώς, συμβάλουν στο πιο σημαντικό μέρος της προστασίας του κλίματος. Με την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, ωστόσο, μόνο 9 εκατ. τόνοι CO2 θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν. Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία». Ο Hans Josef Fell είναι εκτός των άλλων ο ιδρυτής της Ομάδας Παρακολούθησης Ενέργειας (Energy Watch Group), ενός οργανισμού που προωθεί ιδέες αειφορικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλιστούν τα παγκόσμια αποθέματα ενέργειας. Τέλος, ο Fell έχει βραβευτεί για το σπίτι του, το οποίο έχει χτίσει ο ίδιος σύμφωνα με οικολογικά κριτήρια.

Ο Pierre Jonckheer, Ευρωβουλευτής Πρασίνων, υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας και αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος δήλωσε « η παρουσία μου έχει ως στόχο να ενισχύσει την καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων γιατί χρειαζόμαστε Οικολόγους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις ώστε η πράσινη συμφωνία (green new deal) να γίνει γρήγορα πράξη και συνείδηση. Σε όλο τον κόσμο οι ιδέες μας έχουν αποκτήσει συμμάχους από ανθρώπους διαφόρων πολιτικών χώρων. Είναι για παράδειγμα πολύ ενθαρρυντικό ότι ο Αλ Γκορ και ο Μπάνκι Μουν του ΟΗΕ ξεκίνησαν μια νέα καμπάνια για την υποστήριξη της πράσινης συμφωνίας από όλες τις χώρες στου κόσμου. Τέλη του προηγούμενου χρόνου υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. το πακέτο για την κλιματική αλλαγή με στόχο να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να προωθηθούν οι ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Χρειάζεται ισχυρή παρουσία των πρασίνων στα κοινοβούλια και σε κυβερνήσεις για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των στόχων και να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων πολιτικών για το πρασίνισμα της Ευρώπης» Η Λενιώ Μυριβήλη, πανεπιστημιακός επισήμανε «Μέσα από την καμπάνια μας για τις ευρωεκλογές θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι και πως διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Οι θέσεις μας για την πράσινη οικονομία και συγκεκριμένα το green new deal είναι συνεκτικές θέσεις και έχουν τη βαρύτητα του κέντρου του πολιτικούς μας προγράμματος. Κουβαλάνε την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας που για χρόνια τώρα δουλεύουν στον τομέα του περιβάλλοντος αλλά και την εμπειρία και τις νίκες των αδελφών πράσινων κομμάτων της Ευρώπης. Πολλοί μιλούν για πράσινη οικονομία σήμερα. Μόνο για εμάς η πράσινη οικονομία και οι πράσινες λύσεις στην κρίση δεν αποτελούν μπάλωμα δίπλα σε άλλες πολιτικές προτεραιότητες. Μόνο οι Οικολόγοι πράσινοι δεν κουβαλάνε τα βαρίδια των αποτυχιών που κουβαλάνε οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι που με την οικονομική τους πολιτική και την απουσία οικολογικής πολιτικής έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα τη χώρα μας και τον κόσμο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν κουβαλάνε ευθύνες για το έλλειμα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και πολιτικού ήθους που πλήττει σήμερα την Ελλάδα. Σα ζητάμε να επενδύσετε μαζί μας σε μια πράσινη λύση στην κρίση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου