Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Είναι σαφές ότι έχουμε καθυστερήσει στην ανακύκλωση, είναι επίσης σαφές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να κλείσει εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά η κυβέρνηση δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε γενικόλογες θέσεις και διαπιστώσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουμε σε μια κοινωνία ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και προτείνουμε στην κυβέρνηση να υιοθετήσει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 80-90% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός!

Τι προτείνουμε στη νέα κυβέρνηση:

* Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης/ κομποστοποίησης/ ανακύκλωσης.
* Περιφερειακούς σχεδιασμούς που θα ενσωματώνουν πλήρως τις απαιτήσεις της κοινοτικής (οδηγία 31/1999) και ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 2939) για μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των απορριμμάτων με σαφείς ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα – όπως έχουν καθοριστεί με τον 2939 και τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα - μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους Δήμους της χώρας. Προγράμματα Δημοτικής Κομποστοποίησης σε όλους τους Δήμους της χώρας. Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί να είναι προιόν ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες
* Να υπογραφεί ΑΜΕΣΑ το προεδρικό διάταγμα για την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών/κατεδαφίσεων (μπάζα)
* Κλείσιμο και αποκατάσταση ΟΛΩΝ των ανεξέλεγκτων χωματερών (415 κατά δήλωση της προηγούμενης κυβέρνησης).
* Εφαρμογή της αρχής «πληρώνω ανάλογα με τα απόβλητα που παράγω» για όλους τους παραγωγούς αποβλήτων. Τα νοικοκυριά να χρεώνονται τα τέλη καθαριότητας ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων τους και όχι ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού τους. Ανάλογα οι Δήμοι να πληρώνουν τέλη στους χώρους τελικής διάθεσης ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.
* Η χρηματοδότηση των Δήμων να είναι ανάλογη με τα ποσοστά μείωσης των απορριμμάτων τους.
* Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προωθήσει την καύση των απορριμμάτων.
* Διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, ως προϊόν διαβούλευσης με επαγγελματικούς/επιστημονικούς φορείς και με την κοινωνία των πολιτών, με εφαρμογή της αρχής της Πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και την στροφή σε καθαρές παραγωγικές διεργασίες για λιγότερα ή καθόλου επικίνδυνα απόβλητα. Δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα μείωσης επικίνδυνων αποβλήτων Αποτελεσματικό έλεγχο ΟΛΩΝ των παραγωγών επικίνδυνων αποβλήτων με ενδυνάμωση των νομαρχιακών/περιφερειακών ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και μέσω της ΕΥΕΠ.



Κριτική των ΟΠ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αποβλήτων

Για τα σκουπίδια, την ανακύκλωση και τις ανεξέλεγκτες χωματερές, οι αναφορές της νέας υπουργού είναι εντελώς στοιχειώδεις. Απορούμε πως η Υπουργός μιλάει για επανεξέταση από μηδενικής βάσης της ανακύκλωσης και για συζήτηση για στόχους της ανακύκλωσης όταν υπάρχει ήδη αναλυτική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (νόμος 2939 και σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, Οδηγία για την υγειονομική ταφή 31/1999 κα) με πολύ συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για ανάκτηση και ανακύκλωση διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων: συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, οχημάτων μετά το τέλος χρήσης, ελαστικών, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, μπαταριών και συσσωρευτών κα. Θα περιμέναμε να μιλήσει για βελτίωση της ανακύκλωσης, για υιοθέτηση νέων εργαλείων χρέωσης των απορριμμάτων με βάση την ποσότητα που απορρίπτεται. Περιμέναμε να πει η υπουργός πως θα πιάσουμε τον δεσμευτικό για τη χώρα στόχο της μείωσης των οργανικών απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή κατά 25% μέχρι τέλος ...2009 και κατά 50% μέχρι το 2013. Δυστυχώς, όμως οι προγραμματικές δηλώσεις αφήνουν υπόνοιες για παράλληλη προώθησης μονάδων καύσης απορριμμάτων (όταν η Υπουργός μιλάει γενικόλογα για νέα έργα), που υπονομεύουν την ανακύκλωση και δημιουργούν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σε συνολικό επίπεδο δεν τέθηκε ούτε καν ως μακροπρόθεσμος στόχος για κοινωνία μηδενικών αποβλήτων ούτε καν η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Βιώσιμης Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων με έμφαση στον περιορισμό της παραγωγής τους και την τελική τους εξάλειψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου