Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Σημαντικές αποφάσεις του 6ου συνέδριου των ΟΠ

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα τα μέλη της νέας Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του 6ου συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 26-28.06.2009. Το συνέδριο - στο οποίο συμμετείχαν 324 εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας και χαιρέτησαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΡΑΣΗΣ -συζήτησε και διαμόρφωσε τον πολιτικό προσανατολισμό, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των Οικολόγων Πράσινων για το επόμενο διάστημα, έθεσε τις βάσεις για την μεγαλύτερη οργανωτική και πολιτική ανάπτυξή τους, ενώ έκανε μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και επεξεργασία της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των 9 από τα 34 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου (τα 25 εκλέγονται απευθείας από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις). Το Πανελλαδικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε σε σώμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, εξέλεξε την εξαμελή Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων που αποτελείται από τους/τις: Ζώτου Ελεονόρα, Κοντούλη Ιωάννα, Λεμπέση Κάτια, Παρασκευόπουλο Γιάννη, Πετράκο Μιχάλη και Χρυσόγελο Νίκο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καθόρισαν 11 άξονες κεντρικών πολιτικών παρεμβάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια (ΣΣ δείτε αναλυτικά στο συνημμένο κείμενο), επιβεβαίωσαν προηγούμενες αποφάσεις τους τόσο για αυτόνομη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, όσο και για την υποστήριξή τους στη δημιουργία και ενδυνάμωση ανεξάρτητων δημοτικών και νομαρχιακών σχημάτων με οικολογικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Κεντρική πολιτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων θα είναι η ανάδειξη μιας πράσινης συνεκτικής λύσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Τα μέλη της Γραμματείας τόνισαν ότι, «όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή αλλά και το υψηλό επίπεδο διαλόγου στο συνέδριο, πνέει άνεμος αισιοδοξίας, συμμετοχής και δημιουργικής προσαρμογής στις υποχρεώσεις, ευκαιρίες και δυνατότητες που διαμορφώθηκαν με την εκλογή του Μ. Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που επωμιζόμαστε αλλά και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για αλλαγές τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο περιεχόμενο της πολιτικής. Θεωρούμε ότι είναι πια ώρα για μια νέα πολιτική κουλτούρα αλλά και κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί όμως και σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη συμμετοχική «διακυβέρνηση» που θα είναι φυσικά απαλλαγμένη από πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνονται καλύτερα, αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες, επιδιώκουν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, συσπείρωση ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές που απαιτούνται μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών κοινωνικών πλειοψηφιών. Επιδιώκουν και είναι ανοικτοί στο να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων που αν και ξεκίνησαν πιθανώς από διαφορετικές αφετηρίες έχουν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πράσινης οικονομίας, που αντιλαμβάνονται ότι οι απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα πρέπει να είναι πράσινες. Ενισχύουμε συνολικά τη φυσιογνωμία μας ως κόμματος που διεμβολίζει εγκάρσια το πολιτικό σκηνικό, συνενώνοντας πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή οπτική τις νέες, πράσινες, προτεραιότητες που επιβάλει η οικολογική κρίση. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε γόνιμα το ρεαλισμό με το οραματικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας, είμαστε ρεαλιστές αλλά με όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου