Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Όχι στο κυάνιο από το Ευρωκοινοβούλιο

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται από τους Οικολόγους Πράσινους η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανίου.

Μετά από μια πρωτοβουλία Ούγγρων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι με νωπή την εμπειρία από τις επιπτώσεις που είχε στη χώρα τους το ατύχημα της Μπάϊα Μάρε, που συνέβη το 2000 στη γειτονική Ρουμανία, συνεργάστηκαν αρχικά με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους του Ευρωπαίων Πράσινων και εν συνεχεία όλοι μαζί κατάφεραν να πείσουν Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου για την πρόταση κοινού ψηφίσματος. Έτσι, έγινε εφικτή στις 5 Μαϊου 2010 η υπερψήφιση μιας ιστορικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν την πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση ψηφίσματος έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του σώματος, με 488 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 57 αποχες. Το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει την ανεπάρκεια της υπάρχουσας νομοθεσίας να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον και τη δημοσια υγεία και ζητεί από την Επιτροπή να εισαγάγει πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του 2011, δεδομένου ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για την προστασία των υδάτινων πόρων μας από τη ρύπανση με κυανίδια από μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά ότι «η εργασία πολλών εβδομάδων για το συγκεκριμένο ζήτημα τελικά έπιασε τόπο. Έχουμε πλέον μια σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενάντια στη χρήση κυανίου στις μεταλλευτικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας όπου προωθούνται τρία προγράμματα μεταλλουργίας χρυσού με κυάνιο, σε Χαλκιδική, Ροδόπη και Έβρο, αλλά απειλείται και από αντίστοιχα προγράμματα στη γειτονική Βουλγαρία. Επίσης, αποτελεί ένδειξη για το τι μπορούμε να καταφέρουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια περίοδο που η Ευρώπη και η Ελλάδα βάλλεται από έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο. Εμείς πιστεύουμε ότι μια άλλη Ελλάδα, μέσα σε μια άλλη Ευρώπη, είναι εφικτή και για μια τέτοια Ευρώπη κοινωνικής και περιβαλλοντικής αλληλεγγύης θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τους πολίτες και τις οργανώσεις που εδώ και χρόνια προσπαθούσαν να αναδείξουν τους κινδύνους της χρήσης κυανίου στις μεταλλευτικές δραστηριότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου