Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η «ναυαρχίδα» βούλιαξε. Καιρός να αλλάξουμε καπετάνιους!


\

Μέχρι χθες η κρίση αξιών παρουσιαζόταν ως απλή οικονομική και πιστωτική κρίση. Από σήμερα, και επισήμως, η κατάσταση στη χώρα μας μπορεί να περιγραφεί μόνο με όρους ανθρωπιστικής κρίσης, παρόμοιους με αυτούς του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Η  αναγκαστική αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εξαιτίας του «κουρέματος» των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στα αποθεματικά του, αποκαλύπτει τόσο το μέγεθος των προβλημάτων στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, που στερούνται πλέον και το ίδιο το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, όσο και τις επιλογές των κυβερνώντων για τον μελλοντικό προσανατολισμό της χώρας.

     Η αδιανόητη αυτή εξέλιξη ωστόσο δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνει άλλοθι  συνολικής παραχώρησης του διαχειριστικού ελέγχου των νοσοκομείων προς ιδιωτικές εταιρίες. Το δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη είναι αναφαίρετο και θεμελιακό για όλους.

     Οι υπαίτιοι της θλιβερής πραγματικότητας, που ανεξαρτήτως Μνημονίων αντιμετώπιζε ο χώρος της υγείας, οι κυβερνήτες της «ναυαρχίδας της υγείας» για να θυμηθούμε την προσφώνηση του άλλοτε πρωθυπουργού, αποδεικνύονται επικίνδυνοι για τους χιλιάδες «επιβάτες» της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με τον κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας πιο ορατό από ποτέ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τους καπετάνιους!

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι
ü  δεσμευόμαστε στη μάχη εναντίον των καρτέλ φαρμακοβιομηχανιών, μέσα από την άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που διευκολύνει την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων,
ü  υποστηρίζουμε τη δημιουργία  ενός σύγχρονου, διαφανή και αποτελεσματικού μηχανισμού προμηθειών, που θα εξασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος, δηλαδή τις πραγματικές τιμές της αγοράς, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδοσία των νοσηλευτικών μονάδων.
ü  διεκδικούμε ένα αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο ΕΣΥ με τη συμμετοχή των Δήμων και του ενιαίου Ταμείου Υγείας,  μακριά από τις λογιστικού τύπου συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Δεν ανεχόμαστε την εν μία νυκτί δήμευση των χρημάτων που προοριζόταν για την υγεία μας. Δεν τους χαρίζουμε το δικαίωμά μας στη ζωή. Μπορούμε αλλιώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου