Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Κατερίνα Παπαδοπούλου: "Η σημερινή κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε συνεχίζοντας τις περικοπές μισθών αλλά ούτε και με ένα ξερό ΟΧΙ στο μνημόνιο"


1.       
    Συνέντευξη της Κατερίνας Παπαδοπούλου, δικηγόρου και υποψήφιας βουλευτή Έβρου με τους Οικολόγους Πράσινους στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.


 1. Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής έχει εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να είστε υποψήφια μέσα σ’ ένα κλίμα που έχει απαιτήσεις διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια

Η άμεση συμμετοχή όλων μας στα κοινά, εκτός από δικαίωμα και επιλογή  είναι πλέον  και πρόσταγμα των καιρών. Ως πολίτες οφείλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να έχουμε καθημερινή παρουσία στα κέντρα αποφάσεων, είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, είτε αφορά την πόλη μας και τη χώρα ολόκληρη.  Με αυτήν την έννοια συμμετέχω στις εκλογές  ως πολίτης και όχι ως πολιτικός.
  1. Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματός σας για τη διέξοδο από την κρίση και για τις οποίες θα θέλατε να ενημερωθούν οι  Εβρίτες ψηφοφόροι; .
       Η σημερινή κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε συνεχίζοντας τις περικοπές μισθών αλλά ούτε και με ένα ξερό ΟΧΙ στο μνημόνιο. Πέρα από τη διαγραφή του απεχθούς χρέους και την επιστροφή των οφειλομένων στην Ελλάδα, τα οποία υποστηρίζουμε αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά  να σταθεί στα δικά της πόδια. Με εγχώρια παραγωγή και όχι εισαγόμενες  μεγαλοεπενδύσεις. Με άμεση αύξηση των δημόσιων εσόδων μέσα από μια δίκαιη φορολόγηση, στην οποία θα ενταχθούν ισόνομα ο πλούτος, η εκκλησιαστική περιουσία,  και τα κεφάλαια που «έφυγαν» στο εξωτερικό. Με περικοπές στις αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες και όχι στους μισθούς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διοχετεύοντας τα εθνικά δημόσια έσοδα πρώτιστα στις βασικές ανάγκες των πολιτών της χώρας και ύστερα στους δανειστές της.
       Η κρίση δεν είναι μόνον η αιτία για τα δεινά μας, είναι κυρίως το αποτέλεσμα  μιας μακρόχρονης παρακμής των κοινωνικών και  πολιτικών αξιών μας. Δεν αρκεί λοιπόν η αντιμετώπιση της μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ευημερίας, ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όπου η ποιότητα ζωής θα είναι δικαίωμα για όλους ανεξάρτητα από  αγοραστική δύναμη. Με προτεραιότητα στα συλλογικά αγαθά, περισσότερη και πιο άμεση δημοκρατία, αποκέντρωση ,  ισχυρότερη αυτοδιοίκηση,   αναπτυγμένη  τοπική οικονομία. 
  1. Μπορεί κατά τη γνώμη σας η περιοχή να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο ήπιο που να αξιοποιεί τα φυσικά της χαρακτηριστικά;
Ο Εβρος είναι ευλογημένος  τόπος, από τους μεγαλύτερους και πιο εύφορους κάμπους στην Ελλάδα. Η γεωργία και η κτηνοτροφία  σε συνδυασμό με την έξυπνη και ορθή χρήση των άφθονων νερών είναι ο άσος στο μανίκι μας. Η εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών μας πεδίων θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια στη θέρμανση και στις καλλιέργειες σε μόνιμη βάση, και θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο, που πέρα από την περιβαλλοντική της διάσταση μεταφράζεται και σε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.  Το εργοστάσιο της ζάχαρης πρέπει να παραμείνει ελληνικό και να αξιοποιηθεί προς όφελος του τόπου - προσφέρει δουλειά στους ντόπιους, ο τόπος παραγωγής της πρώτης ύλης βρίσκεται δίπλα,  και η ζήτηση της ζάχαρης είναι υψηλή, εντός και εκτός συνόρων. Και μπορεί να μην έχουμε τις παραλίες της Χαλκιδικής, αξιοποιώντας όμως ουσιαστικά τα φυσικά κάλλη του νομού μας , το δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Εβρου, τις ιαματικές πηγές των Λουτρών και της Σαμοθράκης , θα προσελκύσουμε  τον οικοτουρίστα και τον  ιαματικό επισκέπτη. Για όλο το χρόνο.

  1. Συνδέεται με το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής η επένδυση εξόρυξης χρυσού.
Με το μόνο που συνδέονται αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι κάποια μεγάλα πορτοφόλια σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής μας, ματαιώνοντας  διά παντός κάθε προοπτική για άλλες δραστηριότητες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούμε ότι η ευημερία θα έρθει από τέτοιου είδους επενδύσεις που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος με κάθε τίμημα, ούτε τρέφουμε αυταπάτες ότι μέρος από τα δικά τους κέρδη θα έρθουν και σε εμάς. Πιστεύουμε στις τοπικές παραγωγικές μονάδες, που είναι συμφιλιωμένες με το περιβάλλον και  συνυφασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το φυσικό πλούτο της κάθε περιοχής.
Το περιβάλλον, εκτός από αδιαπραγμάτευτο συλλογικό αγαθό, είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας και μπορεί να γίνει εργαλείο ευημερίας. Με την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν αλληλοσυγκρούονται και δεν καταργεί η μία την άλλη. Με την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, ώστε να επιτρέπουμε στις δραστηριότητες αυτές να αποδίδουν και να επιβιώνουν σε βάθος χρόνου. Εχοντας αυτήν την προσέγγιση,  εν τέλει επενδύουμε στο πιο σταθερό κεφάλαιο για  την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας.
  1. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι ψηφίσουν;
 «Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι» . Νίκος Καζαντζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου