Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουνημερίδα στην Ένωση Ελλήνων Χημικών στις 28/1/2009, ημέρα Τετάρτη, μεταξύ 2-7 μ.μ, με θέμα τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων από την άσκηση μιας βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας.
Ο σκοπός της ημερίδας είναι να οργανώσει ένα διάλογο με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων εργαζομένων προκειμένου να συζητήσει μαζί τους, με αφορμή τις ρυθμίσεις που επιχειρούνται για τα ΒΑΕ, γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας και πώς μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική οργάνωση εργασίας που θα έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες και την ασφάλεια του εργαζόμενου. Έχει σημασία ο διάλογος να επικεντρωθεί στο πώς βιώνεται η καθημερινότητα μιας εργασίας βαριάς και ανθυγιεινής, ποιοι παράγοντες καθημερινά επιδρούν στην υγεία και στη ψυχική ισορροπία του εργαζόμενου, πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες εργασίας σήμερα στους διάφορους τομείς της οικονομίας και ποιους στρεσογόνους παράγοντες πρέπει ο εργαζόμενος να αντιμετωπίσει καθημερινά από τη μετάβασή του στην εργασία μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας.
Οι θεματικές ενότητες που θα επικεντρωθεί η ημερίδα είναι:
1. Να γνωρίσουμε πώς αξιολογούνται οι επαγγελματικές ασθένειες, πώς καταγράφονται και ποια ήταν η λογική αυτών που συνέταξαν το πόρισμα για τα ΒΑΕ στο να αφαιρέσουν ή να μειώσουν τη βαρύτητα ορισμένων επαγγελματικών κλάδων.
2. Να γνωρίσουμε γενικότερα ποιοι είναι οι νοσογόνοι παράγοντες στο χώρο εργασίας. Ποια υλικά, τεχνικές διεργασίες, εργασιακές διαδικασίες προκαλούν ασθένεια. Ποιοι κλάδοι έχουν επισημανθεί ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα γι' αυτούς.
3. Να γνωρίσουμε το βίωμα μιας καθημερινής εργασίας. Η εργασία συνδέεται με τις κινήσεις που απαιτεί για την εκτέλεσή της, τα υλικά που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος, τον έλεγχο που μπορεί να έχει στο αποτέλεσμά της, τις γνώσεις που προϋποθέτει, την κοινωνική αναγνώριση και την ανταμοιβή της. Όλο αυτό είναι το ψυχολογικό πλαίσιο που επηρεάζει την αντίληψη και την αξιολόγηση για τη συγκεκριμένη εργασία που εκτελείται. Οπότε, διάφοροι κλάδοι εργαζομένων είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σ' αυτή την ημερίδα, γιατί διευρύνεται το πλαίσιο της αναφοράς περιλαμβάνοντας τη κοινωνική και όχι μόνο τη τεχνική διάσταση της εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου