Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ



Το ποδήλατο μπορεί να μπει στη ζωή μας!
•Μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι ποδηλάτες


Το ποδήλατο μπορεί να γίνει το κύριο μέσο μεταφοράς των κατοίκων του Έβρου ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στη διεθνή ποδηλατοδρομία που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Επαρχείο Βορείου Έβρου και τον Ποδηλατικό Όμιλο Βορείου Έβρου «Ρήσος».
Στην πλατεία Ορεστιάδας βρέθηκαν μικροί ποδηλάτες, οι οποίοι μαζί με τους ποδηλάτες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία έκαναν το πρώτο τους βήμα δείχνοντας ότι το ποδήλατο μπορεί να μπει στη ζωή τους.

Με τίτλο «Πόλη και ποδήλατο» πραγματοποιήθηκε η διεθνής ποδηλατοδρομία, που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους δημότες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με τον έπαρχο Βορείου Έβρου Πολυχρόνη Αντωνιάδη. Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο από μια ενημέρωση στην πλατεία της Ορεστιάδας και κορυφώθηκαν την Κυριακή με ποδηλατοδρομίες στους δήμους Βύσσας, Ορεστιάδας, Ορφέα όπου σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή των μαθητών, καθώς επίσης και μια ποδηλατοδρομία, η οποία ξεκίνησε από τα σύνορα του Ορμενίου και κατέληξε στην πλατεία της Ορεστιάδας με συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, συνοδευόμενοι από τους ποδηλάτες του Ποδηλατικού Ομίλου «Ρήσος». «Εμείς προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, ιδιαίτερα, της πόλης της Ορεστιάδας γιατί η Ορεστιάδα είναι μια επίπεδη πόλη και θεωρούμε ότι το ποδήλατο μπορεί να μπει στη ζωή των κατοίκων της πόλης και θα πρέπει να γίνει το κύριο μέσο μεταφοράς, ιδιαίτερα, μαθητών από τις κατοικίες τους προς τα σχολεία», όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.
Αυτή η σημαντική προσπάθεια αποτελεί τη συνέχεια των στόχων που έχει θέσει ο Ποδηλατικός Όμιλος «Ρήσος», ο οποίος ιδρύθηκε πριν από έξι μήνες. Η πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Όμιλο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος, είχε τίτλο: «Η πόλη μου χωρίς αυτοκίνητο» και είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την ανάγκη χρήσης του ποδηλάτου ως του καλύτερου μέσου μεταφοράς. «Το ποδήλατο μπορεί να γίνει μέσο μεταφοράς κατά κύριο λόγο», πιστεύει ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου «Ρήσος» Γρηγόρης Αποστολίδης, ο οποίος ανέφερε τα θετικά που προκύπτουν από τη χρήση ποδηλάτου, λέγοντας ότι η χρήση του οφείλεται σε λόγους υγείας, αλλά και εκγύμνασης του σώματος. Έκανε λόγο για καθαρά οικολογική και όχι πολιτική εκδήλωση.
Αναφερόμενος στη διαδρομή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες στη διεθνή ποδηλατοδρομία με τίτλο «Πόλη και ποδήλατο», ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι η ποδηλατοδρομία ξεκίνησε από τη βουλγαρική πόλη Σβίλεγκραντ όπου συμμετείχε και ο δήμαρχος της πόλης, ενώ τη βουλγαρική συμμετοχή υποδέχτηκαν στο τελωνείο οι 22 ποδηλάτες του Ποδηλατικού Ομίλου «Ρήσος». Παράλληλα, έφτασαν και οι ποδηλάτες από την Τουρκία στο τελωνείο των Καστανιών, απ’ όπου η διεθνής ποδηλατοδρομία ξεκίνησε για την Ορεστιάδα. «Δυόμισι ώρες κράτησε η διαδρομή 65 χλμ. από το Σβίλεγκραντ μέχρι την Ορεστιάδα».
Στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας φιλοξενήθηκε η έκθεση ποδηλάτου, καθώς επίσης τα διάφορα παιχνίδια ζωγραφικής και οι οδηγίες για την κυκλοφοριακή αγωγή από την Τροχαία της πόλης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν τα παιδιά, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν, να παίξουν, καθώς και να ενημερωθούν για την κυκλοφοριακή αγωγή όσον αφορά στη χρήση των ποδηλάτων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η WWF, με εκπρόσωπο της Οργάνωσης Γιάννη Μαρίνο να χαρακτηρίζει το ποδήλατο ως «πιο οικολογικό μέσο μετακίνησης».
Προσκεκλημένος της Νομαρχίας Έβρου ήταν ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Michael Cramer, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πρασίνων Ελλάδας Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο κ. Cramer, αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων Ελλάδας, σημείωσε ότι η εν λόγω περιοδεία τους συνδέεται και με τη διεθνή πρωτοβουλία για ζώνη ήπιου ποδηλατικού τουρισμού και προστασίας της φύσης, στη διαδρομή που ακολουθούσαν στη μεταπολεμική Ευρώπη τα σύνορα των δύο ψυχροπολεμικών συνασπισμών και το λεγόμενο «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Ανακοίνωση-αντίδραση του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει τους οικολόγους. «Η εκδήλωσή τους αυτή συνάδει απόλυτα με την αντικομμουνιστική υστερία που κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ανεκδιήγητο ψήφισμα, με το οποίο ταυτίζει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, τους θύτες και τα θύματα, βρήκε πλέον και… «πράσινα δεκανίκια».
Δεν είναι παράξενο. Άλλωστε και η Ομάδα των «Πράσινων» αγκαλιά με τους «Μπερλουσκόνι» της ΕΕ ψήφισε με χέρια και με πόδια το κατάπτυστο ψήφισμα. Οι Πράσινοι και Οικολόγοι είναι αυτοί που πρωτοστατούν για νέες κερδοφόρες μπίζνες με πρόσχημα το περιβάλλον και την «πράσινη οικονομία».
Ακόμα ο λαός μας δεν ξεχνά ότι «Πράσινος» ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (Φίσερ) που πρωτοστάτησε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και το διαμελισμό της. Που κυριολεκτικά «έπνιξαν» τα Βαλκάνια με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Εκκωφαντικά τότε σιωπούσαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος όλες αυτές οι οικολογικές ομάδες, που χρηματοδοτούνται από διάφορες πολυεθνικές και ποικιλώνυμα καρτέλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Μαρία Παπαδοπούλου

- paratiritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου