Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ

Στο άρθρο 5 του νομοθετικού ψηφίσματος P6_TA(2007)0005, που εγκρίθηκε πρόσφατα με σκοπό την έγκριση ενός κανονισμού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών διεθνών σιδηροδρομικών γραμμών (5892/1/2006 – C6-0311/2006 – 2004/0049(COD)), αναφέρεται ότι «Όλες οι αμαξοστοιχίες, διεθνών και υψηλής ταχύτητας συμπεριλαμβανομένων, πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους επιβάτες ειδικού χώρου για τη μεταφορά αμαξιδίων βρεφών, αναπηρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων και αθλητικών συσκευών, ενδεχομένως έναντι πληρωμής». Στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι «Όλες οι αμαξοστοιχίες, διεθνών και υψηλής ταχύτητας συμπεριλαμβανομένων, πρέπει να διαθέτουν στους επιβάτες ειδικό χώρο για τη μεταφορά αμαξιδίων βρεφών, αναπηρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων και αθλητικών συσκευών».
Σύμφωνα με τον κ. Κρασά, της Γενικής Δνσης Επιβατών του ΟΣΕ, ο ελληνικός κανονισμός είναι σύμφωνος με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Ενημερωθείτε οτι το τρένο που ταξιδεύετε διαθέτει σκευοφόρο και φορτώστε το ποδηλατό σας ώς χειραποσκευή. Απογορεύονται τα εμπορεύματα προσωρινά στα τρένα, έτσι πρέπει να ταξιδεύετε και εσείς μαζί με το ποδήλατο. Σύμφωνα με τον κανονισμό δεν χρειάζεται να είναι συσκευασμένο, όπως και άλλα είδη όπως πολυθρόνες, παιδικά καροτσάκια κά.

Την κύρωση της πανευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων των επιβατών σιδηροδρόμου, που ανοίγει τον δρόμο για τρένα φιλικά στο ποδήλατο και στα άτομα με αναπηρίες, ζητούσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι το 2007 από το συμβούλιο υπουργών, προκειμένου να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ. Για το θέμα οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα -μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος- είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη.

Διαβάστε σχετικά
Κινητοποίηση για ποδήλατα στα τρένα, Ελευθεροτυπία 2007
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=04.04.2007,id=2892692

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των επιβατών διεθνών σιδηροδρομικών γραμμών
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P6-TA-2007-0005&language=EL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου